Sunday, 31 July 2011

:: Mencari redhamu ::

Ramai org melalui keperitan, kesengsaraan, kesedihan, kesusahan dalam hidup. Setiap orang pasti akan merasa semua nie. ini adela perjalanan hidup sebagai hamba Allah di muka bumi.. begitu jugak dengan sy, yg sedang mencari keredhaan dari Nya, apabila sy mendapat keredhaan itu.. sy akan menggapai nye. dan genggam, kuat2 seakan-akan tidak akan melepaskan nye. kerana itu adela kemenangan bagi org yang bersabar menempuh dugaan dan ujian hidup ini. REDHA ini, tidak perlu menanti dengan senang lenang, tetapi perlu mencarinya dengan melaksanakan perintah Allah, teguhkan la hati dalam melaksanakan ibadat. Apabila segala tuntutan telah dipenuhi, dan segala larangan Allah telah dijauhi, di saat itula RAHMAT ALLAH akan turun mengiringi dan memberkati perjalanan hidup hambanye.. Tanpa ade dugaan dan ujian yg Allah beri, pasi manusia akan sentiase lalai pade NYA. Ujian yang Allah beri, adelah nikmat untuk kite supaya kite dapat membersihkan hati dan jiwa daripada titik-titik hitam dan menyedarkan kita tentang kelemahan diri.. DIA mahu mendidik kita agar sentiase membasahi bibir dengan Zikrullah dan kembali merindui kasih sayangNYA.. 
Memang sangat berat untk hadapi dugaan dan ujian, tapi anggapla ini sebagai satu anugerah yang menandakan Allah maseh SAYANG kan kite sebagai hambanye. Setiap kejadian yang Allah berikan mempunyai sebab, hikamh, rahmat dan penuh dengan rahsia NYA. Sebagai hamba, REDHA perlu dicari bukan menanti. InsyaAllah, setiap perjuangan untuk kite melawan ujian n dugaan ini, yakinla.. kita bukan keseorangan tetapi Allah sentiase ade bersame membantu untuk menguatkan atie supaya dapat meneruskan hidup yang lebih diberkati.
saya sebagai hamba yang sedang mencari keredhaanNYA, saya sebagai hamba yang sedang menjalani ujian dan dugaan hidup ini.. sy akan terus berusaha pertahankan diri sy sebagai hamba NYA.. sy bersyukur kerana Allah maseh SYGKAN diri sy... 
ujian dan dugaan ini, harus ditempuh dengan keredhaanNYA.. 


No comments: